Home

Bergmeerkat

Uitzonderingen bevestigen de regel

Sociaal gedrag

De meeste meerkatten leven samen met andere apensoorten, maar de bergmeerkat niet. Bergmeerkatten leven in groepen die uit ťťn mannetje en meerdere vrouwtjes bestaan. De groepsgrootte loopt uiteen van vijf tot zeventien dieren. Soms zoeken nieuwe mannetjes bergmeerkatten aansluiting bij een bestaande harem. Het dominante mannetje laat zich niet zomaar wegdrukken en gaat de confrontatie met een nieuwkomer aan. Alleen hij paart met de vrouwtjes uit zijn groep.

Levenswijze

Bergmeerkatten leven - zoals hun naam al aangeeft - in bergbossen, maar ook in laagland regenwouden en op savannen. Het zijn alleseters; ze eten zowel vruchten en bladeren als dierlijk voedsel. Hun wangzakken zijn een soort voorraadkastjes waarin ze voedsel kunnen meenemen om later op te eten. Grote afstanden leggen bergmeerkatten af over de grond, het zoeken naar voedsel doen ze in de onderste lagen van het bos.

Taxonomie

soort Cercopithecus lhoesti
geslacht †Echte meerkatten
familie †Meerkatachtigen
parvorde

†Apen van de Oude Wereld

orde †Primaten

Verspreiding

Afrika: Democratische Republiek Congo, Oeganda, Rwanda en Burundi.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild†(Cites -Appendix II)

Door: Manon Laterveer - de Beer