Home

Siamang

Een zorgzame vader

Sociaal gedrag

Siamangs zijn trouw aan hun partner. Ze leven in kleine groepen die bestaan uit een mannetje, een vrouwtje en een aantal jongen van voorgaande worpen bij elkaar. Ze vormen dus een echt 'gezin'. Vader siamang neemt het ouderschap serieus. Vanaf het moment dat het jong acht maanden is ontfermt hij zich erover en draagt het bij zich. Alleen om te drinken en te slapen staat hij het af aan de moeder.

Levenswijze

De siamang zoekt zijn voedsel hoog boven de grond van het tropisch regenwoud. In de toppen van de bomen houdt hij het op een vegetarisch dieet van bladeren, vruchten en bloemen. Hij plundert niet een hele boom tegelijk, maar slingert van tak naar tak om ergens anders een volgend portie te nemen. Zijn beweeglijke armen met speciale gewrichten geven de siamang een 'superswing'. Hand over hand grijpt hij van tak naar tak.
Om het deel waar hij zijn voedsel zoekt voor soortgenoten af te bakenen maakt de siamang een hoop kabaal. Een speciale keelzak die hij kan opblazen en weer leeg laten lopen zorgt voor klanken die ver door de boomtoppen galmen.

Taxonomie

soort: Symphalangus syndactylus
geslacht: Siamang
familie: Gibbon-achtigen
parvorde:

Apen van de Oude Wereld

orde: Primaten†

Verspreiding

AziŽ: Sumatra (IndonesiŽ) en MaleisiŽ.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild (Cites-Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer