Home

Monnikssaki

Een sprekend gezicht

Sociaal gedrag

Hoewel de monnikssaki in kleine groepen leeft - tot hooguit zes dieren - laten ze zich niet door andere leden uit de groep dan hun partner verleiden. Eenmaal voor elkaar gekozen blijven een mannetje en vrouwtje elkaar trouw. Dat wil niet zeggen dat ze geen aandacht voor andere groepsleden hebben, want ze vlooien elkaar wel. Eten doen ze alleen of in paren. Monnikssaki's communiceren door middel van gelaatsuitdrukkingen. Als ze bang zijn trekken ze hun wenkbrauwen op, bij agressie ontbloten ze hun tanden en ze krijgen een bedenkelijke blik in hun ogen wanneer ze gefrustreerd zijn.

Levenswijze

Monnikssaki's leven in vochtige bossen en vloedbossen. Ze leideChimpansees houden er geen strikte eisen op na voor wat betreft hun leefomgeving. Ze zijn te vinden in de dichte bebossing van het tropisch regenwoud, maar ook op de open savanne. Daar lopen ze op dezelfde manier als bonobos en gorillas; op hun vier poten waarbij ze hun handen tot knuisten hebben samengebald (knokkellopen). Op hun menu staat zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze eten jonge bladeren, fruit, zaden, bloemen en het zachte merg van twijgen. Naast insecten jagen chimpansees ook op gewervelde dieren zoals varkens. Zelfs andere apensoorten zijn niet altijd veilig voor ze.

Taxonomie

soort: Pithecia monachus
geslacht: Saki's
familie: Saki-achtigen
parvorde:

Apen van de Nieuwe Wereld

orde: Primaten†

Verspreiding

Zuid-Amerika:†BraziliŽ, Colombia, Ecuador en Peru.

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild (Cites-Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer