Home

Indri

Mannen aan de zijlijn

Sociaal gedrag

Indri-vrouwtjes zijn de baas over hun partner. Bij het voedsel zoeken eisen ze de beste plekjes voor zichzelf op en schuiven hun mannetje aan de kant. De mannetjes verdedigen het leefgebied van hun gezin tegen indringers, terwijl alle gezinsleden - jong en oud - meedoen aan een luidruchtige vorm van afbakening van hun territorium. Door hard te roepen is op een kilometer afstand te horen wie zich waar bevindt en hoe de samenstelling van het indri-gezin eruit ziet.

Levenswijze

De indri is de grootste lemurensoort. Hij leeft in vochtige bergbossen en beweegt zich voort op alle niveaus tussen de bomen; van twee tot veertig meter boven de grond. Indri's eten vooral jonge bladeren, aangevuld met vruchten, knoppen, onrijpe zaden of zelfs aarde, wat ze waarschijnlijk nodig hebben voor het aanvullen van mineralen in hun dieet.

Taxonomie

soort: Indri indri
geslacht: Indri's
familie: Indri-achtigen
infraorde:

Halfapen

orde: Primaten†

Verspreiding

Afrika: Madagascar.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild (Cites-Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer