Home

Zwarthandgibbon

Verboden om vreemd te gaan†

Sociaal gedrag

Vreemdgaan zit er voor het mannetje van de zwarthandgibbon niet in. Dat komt doordat zijn vrouwtje hun leefgebied streng bewaakt en er een stokje voor steekt zodra een ander vrouwtje probeert binnen te dringen. Mannetjes dulden geen andere mannetjes, dus ook voor het vrouwtje zal de omgang met een ander niet gebeuren.

Levenswijze

De zwarthandgibbon is een echte boombewoner. Dankzij een kogelgewricht in zijn pols die draaiing naar alle kanten mogelijk maakt, kan hij hand over hand door de bomen slingeren. De gibbon komt dan ook niet op de grond om zich te verplaatsen. In de boomtoppen van tropische laaglandbossen en moerasbossen zoekt hij zijn eten bij elkaar. Dit bestaat overwegend uit fruit, daarnaast eet de zwarthandgibbon ook bladeren en bloemen en wat insecten.

Taxonomie

†soort: Hylobatus agilis
†geslacht: Gibbons
†familie: Gibbon-achtigen
parvorde:

Apen van de Oude Wereld

orde: Primaten†

Verspreiding

AziŽ:†Sumatra (IndonesiŽ).

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild (Cites-Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer