Home

Zwartkopspringaap

Huwelijk zonder privacy

Sociaal gedrag

Bij de zwartkopspringaap hechten de stelletjes niet zo erg aan privacy. Deze apensoort kent vaste relaties tussen een mannetje en een vrouwtje, maar slapen doen ze in een groep. Daarbij draaien ze de staarten in elkaar zodat ze een soort slapende kluwen vormen. Vader en moeder zwartkopspringaap krijgen meerdere jongen per keer, tot wel vier stuks. Meestal is het de vader die voor de opvoeding zorgt.

Levenswijze

De zwartkopspringaap leeft in de bomen van kustbossen vanaf zeeniveau tot een hoogte van duizend meter. Klimmen kan hij prima, maar springen nog veel beter. Met vier poten tegelijk lanceert hij zich van boom naar boom als hij overdag op zoek gaat naar zijn eten. Dat is strikt vegetarisch; hij plukt voornamelijk fruit, maar ook bladeren en bloemen.

Taxonomie

†soort: Callicebus personatus
†geslacht: Springapen of Titi's
†familie: Saki-achtigen
parvorde:

Apen van de Nieuwe Wereld

orde: Primaten†

Verspreiding

Zuid-Amerika: BraziliŽ.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild, kwetsbaar†(Cites-Appendix† II).

Door: Manon Laterveer - de Beer