Home

Zoeken

Zoek in artikelen


    Nachtaap

    Wachten op de ware Jacob

    Sociaal gedrag

    Nachtapen hebben een eenzaam bestaan totdat ze hun levenspartner vinden. Daarmee stichten ze een gezin, waarmee de groepsgrootte tot hooguit vijf dieren zal oplopen. Zodra de jongen volwassen zijn verlaten ze het ouderlijk nest en trekken eropuit om de ware te zoeken.

    Levenswijze

    Zoals hun naam al zegt bewaren nachtapen hun energie voor de nacht. Hierin zijn zij een uitzondering op alle andere apen van de Nieuwe Wereld, die overdag actief zijn. Zodra het donker is verlaten nachtapen hun slaapplaats in holle bomen en gaan in het tropisch regenwoud op jacht naar insecten, spinnen, boomslakken en andere kleine dieren. Ook vruchten en bloemen die ze tegenkomen eten ze op. De ogen van nachtapen zijn volledig aan het turen in het donker aangepast. In plaats van een goed ontwikkeld kleurenzicht - wat 's nachts niet zo veel zin heeft - kunnen nachtaapjes verschillen tussen licht en donker heel goed waarnemen.

    Taxonomie

    soort: Aotus trivirgatus
    geslacht: Nachtapen
    familie: Nachtapen
    parvorde:

    Apen van de Nieuwe Wereld

    orde: Primaten†

    Verspreiding

    Zuid-Amerika: Venezuela en†BraziliŽ.

    Bedreigd of niet

    Niet bedreigd in het wild, laag risicosoort (Cites-Appendix II).

    Door: Manon Laterveer - de Beer