Home

Soenda-spookdier

Bij voorkeur geen contact

Sociaal gedrag

Mannetjes en vrouwtjes van het Soenda-spookdiertje delen wel eenzelfde leefgebied, maar ze vermijden ieder contact. Ze komen alleen bij elkaar om te paren. Daarna gaan beiden weer hun eigen weg. Het vrouwtje ontfermt zich over hun jongen, die ze in haar eentje opvoedt.

Levenswijze

Dat het Soenda-spookdier een nachtdier is verraadt hij met zijn ogen, die elk zwaarder zijn dan zijn hersenen. De enorme ogen bedekken bijna de hele voorkant van zijn gezicht en kunnen nauwelijks bewegen. Draaiend met zijn kop als een uil speurt het Soenda-spookdier in het pikkedonker de omgeving af op kevers, mieren en sprinkhanen. Ook vogels, vleermuizen en slangen gaat hij te lijf.

Taxonomie

soort: Tarsius bancanus
geslacht: Tarsius
familie: Spookdiertjes
infraorde:

Halfapen

orde: Primaten†

Verspreiding

AziŽ: Sumatra, Borneo (IndonesiŽ).

Bedreigd of niet

Niet bedreigd in het wild (Cites-Appendix II).

Door: Manon Laterveer - de Beer