Home

Chimpansee

Een opgewonden standje met gevoel voor politiek

Sociaal gedrag

Chimpansees zijn echte groepsdieren. De groepsgrootte varieert van twaalf tot veertig, soms komt een omvang van honderd individuen voor. Vrouwtjes zijn in de meerderheid, maar mannen maken de dienst uit. En dat doen ze met een hoop kabaal. Dit in tegenstelling tot de nauw verwante bonobo, waar vrouwen met zachte hand regeren. Chimpanseemannen smeden banden met gelijkgestemden van hetzelfde geslacht. Op die manier kunnen ze proberen om de dominante man van zijn troon te stoten of om als dominante man aan de macht te blijven. Ruzies komen dan ook regelmatig voor, die ze bijleggen met een zeer letterlijke interpretatie van het woord verzoenen; ze zoenen elkaar.Ook naar leden buiten de groep zijn chimpanseemannen opgewonden standjes. Ze dulden geen soortgenoten in de buurt en bewaken streng de grenzen van hun leefgebied. Oorlog voeren is chimpansees niet vreemd. Hierbij overvallen ze andere groepen en maken ze soms dodelijke slachtoffers.Chimpansees zijn veel bestudeerd en er is aardig wat bekend over hun omgang met soortgenoten. Zo kennen ze minstens dertien verschillende geluiden waarmee ze communiceren en hebben ze een zeer gevarieerde lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen. Om aan voedsel te komen en hun huid te verzorgen gebruiken chimpansees gereedschap. Ze kennen zelfs de werking van medicinale planten.

Levenswijze

Chimpansees houden er geen strikte eisen op na voor wat betreft hun leefomgeving. Ze zijn te vinden in de dichte bebossing van het tropisch regenwoud, maar ook op de open savanne. Daar lopen ze op dezelfde manier als bonobos en gorillas; op hun vier poten waarbij ze hun handen tot knuisten hebben samengebald (knokkellopen). Op hun menu staat zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Ze eten jonge bladeren, fruit, zaden, bloemen en het zachte merg van twijgen. Naast insecten jagen chimpansees ook op gewervelde dieren zoals varkens. Zelfs andere apensoorten zijn niet altijd veilig voor ze.

Taxonomie

soort: Pan troglodytes
geslacht: Chimpansees
familie: Mensachtigen
parvorde:

Apen van de Oude Wereld

orde: Primaten†

Verspreiding

Afrika: Kameroen, Gabon, Republiek Congo, Democratische Republiek Congo, Oeganda, Tanzania†en Guinee tot Nigeria.

Bedreigd of niet

Bedreigd in het wild (Cites-Appendix 1).

Door: Manon Laterveer - de Beer