Home

Het beginnende brein legt de basis

Al zeer vroeg in de zwangerschap beginnen de hersenen zich te ontwikkelen:†de productie van zenuwcellen start al in de eerste†acht weken van de zwangerschap.†Vlak voor de geboorte†bevatten de hersenen van een baby 125 miljard†zenuwcellen.


In de eerste zeven weken van de zwangerschap spreken we over een embryo, vanaf de achtste week over een foetus.

Overleven

De hersenen van een foetus beginnen met het aansturen van de basisfuncties: ademhaling, bloedsomloop, spijsvertering en primitieve reflexen. Dit zijn elementaire functies die op†zijn†minst nodig zijn om te overleven.
Eveneens van levensbelang zijn de eerste reflexen tijdens en vlak na de geboorte. Deze primitieve reflexen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de baby zich reflexmatig door het geboortekanaal beweegt, waardoor de†geboorte gemakkelijk verloopt. Na de geboorte helpen†de reflexen†de baby zich te voeden: hij zoekt automatisch naar†de tepel en begint te zuigen. Sommige van die eerste reflexen verdwijnen, andere -zoals de oogknipreflex- blijven.

De hersenstam is het lichtgekleurde gedeelte tussen de hersenen en het ruggenmerg


De basisfuncties worden door de hersenstam aangestuurd. Dit is het eerste onderdeel van de hersenen dat af is; na†13 weken†begint†de hersenstam†te werken. Na 24 weken kan een foetus† buiten de baarmoeder overleven. De baby moet dan wel in een couveuse geobserveerd en verpleegd worden.


volgende ontwikkelingsfase: het babybrein >

Augustus 2007
Redactie Natuurinformatie Naturalis
Illustraties Bas Blankevoort