Home

Kiezen van beren

Om†in ons land een kies van een beer te vinden moet je wel erg†veel geluk hebben. In het wild levende beren komen in Nederland helemaal niet meer voor. Slechts zelden wordt er een kies van een grottenbeer of van een bruine beer gevonden.

Kenmerken

Allereerst valt op dat de kiezen†behoorlijk groot zijn. Het kauwvlak is†vrij vlak en voorzien van†enkele lage†knobbels. De knobbels hebben een†ronde top†en voelen niet scherp aan. Hoe meer de kies is gebruikt, hoe lager de knobbels zijn. Slijtage treedt eerst†op in het midden van het kauwvlak en verspreidt zich daarna naar de randen.
Grottenbeer of bruine beer?
In Nederland zijn zowel kiezen van de grottenbeer als van de bruine beer gevonden. De kiezen†lijken veel op elkaar, maar die van de grottenbeer zijn†wat groter en het knobbelpatroon is iets gecompliceerder.
Bij de grottenbeer ligt de lengte van het†kauwvlak tussen de drieŽneenhalf†en vijf centimeter. Bij de bruine beer is dat†twee†tot drie centimeter.

kies grottenbeer
Klik op het plusje voor een grotere foto
bovenkaakskies grottenbeer (kauwvlak)
kies grottenbeer
Klik op het plusje voor een grotere foto
bovenkaakskies grottenbeer (tongzijde)
meer foto's†grottenbeer

kies bruine beer
Klik op het plusje voor een grotere foto
onderkaakskies†bruine beer (kauwvlak)
meer foto's bruine beer

Ouderdom

Een in Nederland gevonden kies van een grottenbeer is 10.000 tot 100.000 jaar oud. Een kies van een bruine beer is 8.000 tot†ťťn miljoen jaar oud. Laatstgenoemde is de in ons land meest gevonden soort.

meer informatie over de grottenbeer (Ursus spelaeus)

meer informatie over de bruine beer (Ursus arctos)