Home

Oeros en steppewisent

illustratie ©† Ko Sturkop

Wetenschappelijke namen
Bos primigenius (oeros)
Bison priscus (steppewisent)

Voorkomen in Nederland
Gedurende het hele Pleistoceen was de steppewisent in Nederland te vinden.
De oeros kwam al vanaf het Midden-Pleistoceen, zo'n miljoen jaar geleden, in grote delen van Europa en AziŽ voor. In Nederland zijn vondsten bekend tot in de late middeleeuwen. De laatste oeros in Europa stierf in 1726 in Polen.

Typering oeros

De oeros was erg groot. De stieren konden een schouderhoogte hebben tussen160 en 180 cm. De koeien waren wat kleiner met een schouderhoogte rond 150 cm. De oeros wordt gezien als de voorganger van de huidige koe (Bos taurus). Het dier†leefde in gemengde loofbossen, maar ook in meer zuidelijke warmere streken. Hij ontbrak in de noordelijke gebieden en de steppen gedurende een koude†periode.

Typering steppewisent

De steppewisent†was een†groot rund met een schouderhoogte die boven de†twee meter lag. Er is een duidelijk beeld van het uiterlijk van de Steppewisent, wat††afkomstig is†van de vele grotschilderingen en een mummie die in de permafrost van Alaska is gevonden. Vanuit Bison priscus zijn de Noord-Amerikaanse bison en de Europese Wisent ontstaan. Beide soorten verschillen duidelijk van de Steppewisent, omdat ze lichter zijn gebouwd en kleinere hoorns hebben.

Vondsten

Daar de steppewisent†een erg groot beest was, dat over erg robuuste botten beschikte, zijn er veel onbeschadigde skeletdelen gevonden. Met name uit de Noordzee en†zuiggaten worden veel resten†gevonden.

Gebit

Het gebit van de oeros is er op gericht om plantaardig voedsel te vermalen. Er zijn een groot aantal geplooide maalkiezen in het gebit aanwezig. Deze zijn echter niet zo geplooid als bij het paard, omdat de oeros een herkauwer is. Het is niet noodzakelijk dat het voedsel direct volledig wordt verwerkt, omdat dit twee keer wordt gedaan.

tekening van Ko Sturkop
illustratie ©† Ko Sturkop

Het gebit van deze dieren is er op gericht om plantaardig voedstel te vermalen.†Hierin zijn een groot aantal geplooide maalkiezen aanwezig. Deze zijn echter niet zo geplooid als bij het paard, omdat de steppewisent een herkauwer is. Het is niet noodzakelijk dat het voedsel†meteen volledig wordt verwerkt, omdat dit in†twee keer wordt gedaan.

De tandfomule van de steppewisent en de oeros is:

0.0.3.3
3.1.3.3