Home

Bruine beer

Wetenschappelijke naam
Ursus arctos

Bruine beren in Nederland
Vanaf zo'n†ťťn miljoen jaar geleden, in het late Vroeg-Pleistoceen.
Nog tot de elfde eeuw zijn†hier wilde exemplaren gezien, zo†blijkt uit jachtrechten van de Utrechtse bisschoppen.

Huidige verspreiding
Het verspreidingsgebied van de bruine beer is door de tijd heen minstens gehalveerd. In†Europa heeft de soort zich†in enkele gebieden weten te handhaven, zoals in ScandinaviŽ, in de PyreneŽn en in het Balkangebergte.†

Krimpende beer
De bruine beren uit de beginperiode zijn het grootst. In de loop van de tijd worden ze kleiner†en verandert het gebit.†De premolaren (valse kiezen) verdwijnen en†het aantal knobbels op de kiezen neemt toe.

tekening van Ko Sturkop

illustratie ©† Ko Sturkop
Gevarieerd menu
Aan het†gebit is te zien dat de bruine beer een alleseter is. De knobbelkiezen zijn geschikt om zowel planten als vlees te verwerken. Het overgrote deel van de maaltijden is van plantaardige herkomst. Dat de bruine beer ook een roofdier is blijkt uit de†grote hoektanden, waarmee prooien worden†gedood en versleept.†

De tandformule†van de bruine beer is:

3.1.1.3
3.1.1.3