Home

De geschiedenis van DNA-onderzoek

In de loop van een halve eeuw heeft de moleculaire genetica het westers natuurbeeld volkomen veranderd.

1953

James D. Watson†en Francis H.C. Crick ontwerpen het dubbelhelix model voor de moleculaire structuur van DNA, mede op basis van RŲntgendiffractieonderzoek verricht door Rosalind Franklin.

1958

Francis Crick formuleert het centrale dogma van de moleculaire genetica: informatie gaat van DNA naar RNA, en van RNA naar eiwit, en niet omgekeerd.

1966

Introductie van het begrip codon: de eenheid voor informatie in DNA en RNA bestaande uit drie opeenvolgende basen (nucleotide-triplet).

1970

Howard Martin Temin and David Baltimore ontdekken retrovirussen: RNA-virussen die DNA synthetiseren uitgaande van RNA.

1972

Introductie van de recombinant DNA-techniek (genetische modificatie). Het kunstmatig samenvoegen van erfelijkheidsmateriaal waardoor transgene organismen ontstaan.

1973

Begin van publieke bezorgdheid over genetisch gemodificeerde micro-organismen die mogelijk gevaarlijk zouden kunnen zijn.

1975

Internationale conferentie in de Verenigde Staten (te Asilomar, CaliforniŽ) bepleit opstellen van richtlijnen voor onderzoek met recombinant DNA-techniek (genetische modificatie).

1977

Oprichting van Genentech, het eerste biotechnologisch bedrijf voor productie farmacologische stoffen.

1983

Kary B. Mullis introduceert de polymerase chain reaction (PCR), een techniek om snel en makkelijk DNA-fragmenten te kloneren. (1993: Nobelprijs).

1988

Start Human Genome Project deontcijfering van het menselijk genoom.

2000

Menselijk genoom is in grote lijnen bekend.

terug naar de tijdbalk biotechnologie