Home

De Pre-Australopithecus-fase (ongeveer 7,0 tot 4,5 miljoen jaar geleden.)

Binnen de gemeenschappelijke voorouder van de chimpansee en de mens ontwikkelden zich groepen met nieuwe kenmerken. De mensachtigen begonnen op twee benen te lopen en de vorm van hun tanden veranderde. Dit waren de starters van de lijn die uiteindelijk naar de moderne mens zou voeren. Van een drietal soorten mensachtigen zijn er botten gevonden, die waarschijnlijk de aanleiding gaven tot de grote groep van de Australopithecus-soorten. Deze drie mensachtigen zetten we in de groep Pre-Australopithecus-fase.

†Sahelanthopus tchadensis (7,0-6,0 miljoen jaar geleden)††

S. tchadensis was een mensachtige met een herseninhoud vergelijkbaar met dat van een moderne chimpansee. Hij had hele dikke wenkbrauwbogen en een vooruitstekend gezicht, hoewel minder vooruitstekend als bij de latere Australopithecus-soorten.

†Orrorin tugenensis (6,0 miljoen jaar geleden)

Er zijn maar weinig overblijfselen van O. tugenensis gevonden en daarom is het moeilijk om iets over zijn soort te vertellen. Zijn tanden lijken veel op die van een moderne chimpansee, maar verschillen van de latere Australopithecus-soorten. De botten van zijn hand laten zien dat hij een goede klimmer was.

†Ardipithecus ramidus (4,4 miljoen jaar geleden)
Ardipithecus ramidus was een kleine mensachtige van ongeveer 30 kilo. Hij had kleine tanden die leken op de tanden van de latere Australopithecus-soorten en hij liep af en toe rechtop. Hij leefde in vlakke, bosrijke gebieden.