Home

Samenstelling tand

Tanden hebben heel wat te verduren. Om beschadigingen en slijtage te voorkomen zijn ze opgebouwd uit verschillende bestanddelen.

Email of glazuur

Email (glazuur) vormt de buitenste laag van de kroon. Het is zo hard als staal, en beschermt  de tand tegen slijtage en de enorme krachten die er tijdens het kauwen op staan. Email bestaat uit  verschillende aan elkaar gekitte apatiet-kristallen. Door de inwerking van zuren die afkomstig zijn uit afbraakproducten van suikers kunnen de kristallen oplossen, waardoor gaatjes ontstaan. 

Dentine

Dentine of tandbeen is verkalkt weefsel dat direct onder het email ligt. Er zitten zenuwuitlopers in die vanuit de tandpulpa in de dentinekanaaltjes (dentinetubuli) lopen. De zenuwuitlopers maken het tandbeen gevoelig. Tandbeen is minder sterk dan  email, omdat het de structuur van een zeef heeft.

Pulpaholte

In iedere tand zit een holte die de pulpaholte of pulpakamer wordt genoemd. Die is opgevuld met tandmerg (tandpulpa). Het bevat het levende deel van de tand met bloedvaten, zenuwen en cellen (odontoblasten) die tandbeen kunnen aanmaken.

Cement

De tandwortel is omgeven met cement, een soort beenachtig weefsel. Daaraan zit het wortelvlies vast, dat bestaat uit bindweefselligamentjes die de tand in de tandkast (alveole) houden. Het wortelvlies vormt ook een schokdempende laag tussen tand en kaak.

Zenuwen en bloedvaten

De zenuwen in de tand hebben als doel om een pijnprikkel door te geven als er iets mis is met de tand, zoals in het geval van een ontsteking. De bloedvaten voeren voedingsstoffen, zoals vitaminen, aan waardoor de tand gezond blijft.

terug naar uitleg over de tand