Home

Been

Het been bestaat uit het bovenbeen, het onderbeen en de voet. Het bovenbeen is via het heupgewricht verbonden met het bekken, het onderbeen via het kniegewricht met het bovenbeen en de voet via het enkelgewricht met het onderbeen.

Het been is in een aantal opzichten vergelijkbaar met de arm. In het bovenbeen zit één bot, in het onderbeen twee botten (net als in de bovenarm en onderarm) en het voetskelet vertoont ook grote overeenkomsten met het handskelet. Tussen de spiergroepen in het been en de arm zijn ook grote overeenkomsten te ontdekken.

Het grote verschil is dat de arm gespecialiseerd is in het manipuleren van dingen (vastpakken, draaien, verplaatsen enz.) terwijl de benen gespecialiseerd zijn in het dragen en voortbewegen van het lichaam. Deze verschillen uiten zich bijvoorbeeld in de gewrichten, die in de arm meer bewegingsvrijheid toestaan dan in het been, maar het been ook stabieler maken dan de arm. Ook zijn de spieren en botten in het been groter en sterker dan in de armen en kunnen ze respectievelijk grotere krachten leveren en weerstaan. 

 
 

Klik op de verschillende delen van het been om er meer over te weten te komen.