Home

Tweede gedeelte van de dunne darm: nuchtere darm en kronkeldarm

De†nuchtere darm en de kronkeldarm zijn belangrijke onderdelen van het spijsverteringskanaal. Hier vindt namelijk†de grootste†opname van voedingsstoffen plaats. De darmwanden zijn sterk geplooid om een zo groot mogelijk oppervlak te krijgen om voedingstoffen te absorberen.

Functie

De nuchtere darm en de kronkeldarm vervullen†twee functies:

  1. Voortstuwen en mengen van voedselresten.
  2. Afbreken en opnemen van voedingsstoffen en water.

Werking

Voortstuwen en mengen van voedselresten

Door voortdurende samentrekkingen stuwen de nuchtere darm en de kronkeldarm de voedingsbrij door het spijsverteringskanaal. Tegelijk†vermengen ze voedselresten verder met elkaar en met spijsverteringssappen die enerzijds afkomstig zijn uit de twaalfvingerige darm en anderzijds door de wand van de nuchtere darm†en de kronkeldarm zelf worden afgescheiden.

Afbreken en opnemen van voedingsstoffen en water

Voedingsstoffen die de twaalfvingerige darm ongebruikt passeren, worden vrijwel geheel opgenomen in de nuchtere darm en de kronkeldarm. Enkelvoudige suikers die in de twaalfvingerige darm zijn gevormd bij de vertering van koolhydraten, worden hoofdzakelijk in de nuchtere darm opgenomen, zodat er in de verderop liggende kronkeldarm vrijwel geen suikers meer voorkomen. Omdat de twaalfvingerige darm niet alle koolhydraten heeft weten om te zetten in suikers, moet†de nuchtere darm er verder mee aan de slag. Net als in de twaalfvingerige darm laat de nuchtere darm zich hierbij helpen door enzymen die de darm zelf aanmaakt. Vervolgens neemt de darmwand de enkelvoudige suikers die ontstaan direct op.

Om de opname van voedingsstoffen te vergemakkelijken, is de slijmvlieslaag op de binnenwand van de nuchtere darm en de kronkeldarm sterk geplooid. De zo gevormde darmvlokken zorgen voor een vergroting van het oppervlak van maar liefst 500 keer. Zo ontstaat een groter†gebied om voedingsstoffen te absorberen. De vergroting is†nodig omdat er in de nuchtere darm en de kronkeldarm veel voedingsstoffen tegelijk uit het eten vrijkomen en omdat de opname snel moet gebeuren. De voedselbrij reist namelijk in vrij korte tijd (4 tot 8 uur) door dit gedeelte van de dunne darm.

Tussen de plooien en de vlokken van de darmwand liggen kleine klierbuisjes die spijsverteringssap produceren. Dit sap is nodig voor de afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten.

Darmvlokken

Darmwandplooien vormen vingervormige uitsteeksels: zogenaamde darmvlokken of villi. De oppervlaktecellen van de villi hebben op hun beurt weer minuscule uitstulpingen (microvilli). Samen vergroten ze het oppervlak van de darmwand tot zo'n 200 vierkante meter.
Tussen de plooien en de vlokken liggen kleine klierbuisjes, die darmsap produceren.

Het grootste deel van het vet dat we via ons voedsel binnenkrijgen wordt door de nuchtere darm opgenomen. Ook hier vindt de opname plaats doordat de darmwand vetbolletjes (micellen), die gevormd zijn met de galzouten uit de lever, absorbeert in†de darmwand.

Ook in het opnemen van water is de nuchtere darm kampioen. Van de ongeveer negen liter water die dagelijks door het spijsverteringskanaal circuleert neemt de nuchtere darm er acht op. Net als bij voedingstoffen gebeurt dit via de darmwand.

Bij de opname van eiwitten bestaat er een soort taakverdeling tussen de nuchtere darm en de kronkeldarm. De nuchtere darm is goed in staat om half afgebroken eiwitten (peptiden) op te nemen maar heeft moeite met de opname van geheel afgebroken eiwitten (losse aminozuren). Bij de kronkeldarm is dat net andersom: zijn darmwand neemt aminozuren beter op dan peptiden.

In de†dunne darm†leven veel soorten nuttige bacteriŽn (darmflora) die een rol vervullen bij de afbraak van voedingsstoffen. Vooral achteraan -†in de†kronkeldarm waar de omstandigheden niet zuur zijn - komen grote hoeveelheden bacteriŽn voor, hoewel de aantallen iets minder zijn dan in de dikke darm.

De†darmflora helpt koolhydraten af te breken waar ons lichaam zelf moeite mee heeft. Sommige bacteriŽn produceren de vitamines B en K, die goed zijn voor onze gezondheid. De darmflora draagt ook belangrijk bij aan onze natuurlijke weerstand. Goede bacteriŽn remmen namelijk met hun aanwezigheid de groei van gezondheidsbedreigende bacteriŽn, zodat deze niet in de bloedbaan terecht kunnen komen en infecties kunnen veroorzaken. Ze doen dat ook door de wand van de nuchtere darm en de kronkeldarm te bezetten, waardoor schadelijke micro-organismen niet kunnen passeren.

Overgang naar de dikke darm

Als de voedselbrij aan het einde van de kronkeldarm de dikke darm bereikt, hebben de wanden van de nuchtere darm en de kronkeldarm er vrijwel alle voedingsstoffen uit opgenomen.

Door samentrekkingen laten de nuchtere darm en de kronkeldarm steeds kleine beetjes 'afgewerkte' voedingsbrij door naar de dikke darm. Het voedsel paseert via een klepje aan het eind van de dunne darm, de valva ileocaecalis. Dit klepje zorgt ervoor dat er geen terugstroom van voedsel kan plaatsvinden van de dikke darm naar de dunne darm. Het klepje komt uit op de blinde darm, het eerste deel van de dikke darm.