Home

Hoofdluis

Hoofdluis (Pediculus humanus capitis) zuigt bloed uit je hoofdhuid

Hoofdluizen zijn er het hele jaar door, maar de herfst is hun drukste seizoen. Vroeger werd algemeen geloofd dat hoofdluizen op ongewassen hoofden leefden. Maar dat is niet waar: luizen zitten zowel in schoon als vuil haar. Ze willen alleen het bloed uit je hoofdhuid. Ze moeten niets hebben van haar dat korter is dan 0,5 cm, maar voor de rest kan het ze niet schelen of je haar lang of kort is. Hun eitjes, die we neten noemen, kleven ze vooral op je haar achter je oren of in je nek. Hoofdluizen veroorzaken hevige jeuk. Dit komt door het speeksel dat ze inspuiten om het bloed bij het opzuigen niet te laten klonteren.

Hoofdluizen zullen je hoofd niet zomaar verlaten, tenzij er een andere aantrekkelijke hoofdhuid voorbijkomt. Luizen worden door persoonlijk contact doorgegeven, bijvoorbeeld wanneer kinderen spelen of wanneer mensen elkaar omhelzen. Ze overleven slechts enkele dagen als ze geen bloed kunnen zuigen. Een luis die op vrijdag achterblijft in een kleutertuin of een school die in het weekeinde niet gebruikt wordt, is dus maandag zeker dood.

Om luizen te vermijden, kun je het beste ťťn keer per week een luizenkam door je haren halen. Zo ontdek je luizen vůůr ze zich verspreiden en andere mensen besmetten. Het vermindert ook het risico dat je zelf opnieuw besmet wordt.

Een volwassen luis is ongeveer 3 mm lang. De kleine poppen zijn 1 tot 2 mm lang en de neten zijn 0,8 mm groot.

Luizen hebben geen vleugels en kunnen niet vliegen of springen. Een neet komt na 9 tot 12 dagen uit. Volwassen luizen worden tot drie weken oud.