Home

Nachtmerries en slaapwandelen

Dromen kunnen gek, leuk†of bizar zijn, maar soms zijn ze heel erg akelig. Ook blijken we in onze slaap vaak tot dingen in staat te zijn die we nooit hadden kunnen dromen. We kunnen het ons in ieder geval zelden of nooit herinneren.

Nachtmerries

Vooral jonge kinderen hebben last van nachtmerries. Vooral tussen het vierde en twaalfde levensjaar komen ze heel regelmatig voor. In de puberteit neemt het aantal nachtmerries meestal sterk af, maar de meerderheid van de mensen heeft zo nu en dan een akelige droom.

Incubus

Een nachtmerrie is in principe een gewone droom, zij het een hele vervelende. Net als een gewone droom vindt hij plaats tijdens de REM-slaap. Een bijzonder soort nachtmerrie is de incubus, die eveneens vooral bij kinderen voorkomt. Het grote verschil met een īgewoneī nachtmerrie is dat de slaper plotseling angstig wakker schrikt, maar zich niets kan herinneren van een droom. Incubus vindt niet plaats tijdens de REM-slaap, maar tijdens de diepe SWS-slaap. De persoon is vlak na het wakker worden gedesoriŽnteerd en minder alert; het duurt enige tijd voor hij echt wakker is.

De naam 'Incubus' is afgeleid van een demonisch wezen†dat vrouwen in hun slaap verleidt.

Slaapwandelen en -bewegen

Hoewel stil liggen een onderdeel van de definitie is van wat slapen eigenlijk is, blijken veel mensen s nachts behoorlijk actief te kunnen zijn. Slaapwandelen of Somnambulisme komt relatief veel voor. Ook praten in de slaap (Somniloquy) komt veel voor.Vooral kinderen hebben er vaak last van. Er zijn veel vormen van bewegen en praten in de slaap. Tijdens de REM-slaap bewegen soms bepaalde ledematen; iemand kan dan bijvoorbeeld steeds een schoppende beweging maken met een been. Het is op zichzelf onschuldig, maar het kan (vooral voor een bedgenoot) erg lastig zijn. Andere vormen van slaapbewegingen zijn knarsen met de tanden (Slaap Bruxisme) of het schudden met het hoofd.

Complex gedrag

Niet alle vormen van bewegen in de slaap vinden plaats tijdens de REM-slaap. Juist het klassieke slaapwandelen: opstaan, rondlopen en allerlei activiteiten ontplooien, gebeurt juist tijdens de diepe SWS-slaap. Slaapwandelaars kunnen vaak verbazend complexe handelingen verrichten tijdens hun uitstapjes. Er zijn gevallen gedocumenteerd van mensen die in diepe slaap kleren aantrekken, het huis verlaten en met de auto rondrijden. Achteraf kunnen ze zich daar niets van herinneren. Er zijn meerdere gevallen van rechtzaken bekend waarbij een moordenaar zich erop beriep de daad tijdens het slaapwandelen te hebben verricht. In een aantal gevallen is deze claim geaccepteerd en is de slaapwandelaar vrijgesproken van moord.

Ga verder naar: Andere slaapaandoeningen

Ga terug naar: Inhoud