Home

Dromen

Er zijn mensen die beweren dat ze niet dromen. In werkelijkheid herinneren ze zich hun dromen niet, maar ze hebben ze wel. Iedereen droomt.

Iedereen droomt

Uit onderzoek bij kinderen blijkt dat het soort dromen in de loop van de jaren langzaam verandert. Kinderen van een jaar of vier oud kunnen niet in detail uitleggen wat ze in hun slaap beleven, maar vaak gaat het over bekende zaken uit hun omgeving of over dieren. Een paar jaar later worden de dromen avontuurlijker; er gebeurt meer en er komen vaak bekenden en familieleden in de dromen voor. Opvallend is dat het kind in de droom vaak erg passief is. Hij is een toeschouwer in zn eigen droom. Jongens dromen vaker van nare dingen dan meisjes.

Dromen worden vreemder

Naarmate we ouder worden gaan we steeds vreemdere dingen dromen. Kinderen van de bovenbouw basisschool dromen nog vaak over hun directe omgeving: school, huis of over buitenspelen. Enge dromen komen minder vaak voor en de kinderen worden zelf actief in hun droom. Ze krijgen meer controle. In de puberteit worden de dromen weer minder aangenaam en meer bizar. Ook komen familieleden minder vaak in de droom voor. Vrouwen herinneren zich dromen iets vaker dan mannen, maar dat zegt niets over wie meer droomt.

Betekenis van dromen

Als je droomt van treinen die tunnels in rijden dan gaat dat eigenlijk over seks. Van hoge gebouwen vallen en vlak voor de landing wakker schrikken betekent weer wat anders. Dit soort verklaringen worden vaak gegeven als we proberen te begrijpen wat dromen nou eigenlijk precies betekenen. Dat dromen verband houden met zaken die ons bezighouden is op zichzelf niet onredelijk, maar dit soort droomuitleg heeft weinig basis in de wetenschap. De hersenen zijn gevuld met onze ervaringen en herinneringen, dus het ligt voor de hand dat de dromen daar ook uit zijn opgebouwd. Dat een droom ook een duidelijke, specifieke betekenis heeft blijkt nergens uit.

Voorspellende dromen

Meestal staat de wetenschap tamelijk sceptisch tegenover 'droomuitleggen', maar soms is een verband niet uit te sluiten. Er zijn goed gedocumenteerde gevallen van mensen die dromen van rare dingen die in hun lichaam gebeuren en kort daarop een ziekte bleken te hebben. Het is denkbaar dat we tijdens de slaap, als we geen prikkels van buitenaf ontvangen, gevoeliger zijn voor signalen van ons eigen lichaam. De droom kan dan een verslag zijn van wat we waarnemen.

Ga verder naar: Nachtmerries en slaapwandelen

Ga terug naar: Inhoud