Home

Zoeken

Zoek in 4603 artikelen


  Wie? Wat? Hoelang?

  Hoelang slapen dieren?

  Dieren slapen soms een gat in de dag, en soms slapen ze bijna niet. Het onderstaande lijstje is vrij willekeurig, maar geeft een aardig inzicht in de enorme verschillen in slaaptijd die we in het dierenrijk tegenkomen. Het is aardig om te speculeren over de vraag waarom een dier zo veel of juist zo weinig slaapt. Van de vleermuis wordt bijvoorbeeld wel gedacht dat ze het doen om energie te besparen. Ze verbruiken veel energie bij het jagen op hun prooi, maar ze zijn te klein om veel energie op te slaan. Ze moeten dus heel zuinig aan doen en slapen daarom veel. En giraffen en andere grazers zouden weinig slapen omdat ze alert moeten zijn op roofdieren. Aan de andere kant, een olifant slaapt ook weinig en die heeft nauwelijks iets te vrezen van roofdieren. Misschien slaapt die weinig omdat hij het niet nodig heeft. Maar waarom slapen mensen dan weer zoveel?

  Soort

  Uren per etmaal

  Giraf

  1,9

  Ree

  3,1

  Aziatische olifant

  3,1

  Paard

  5,0

  Griend (walvissoort)

  5,3

  Schaap

  6,0

  Cavia

  7,0

  Mens

  8,0

  Mol

  8,0

  Baviaan

  9,4

  Egel

  10,0

  Hond

  10,1

  Jaguar

  11,0

  Kat

  12,5

  Laboratoriumrat

  13,0

  Leeuw

  13,5

  Fret

  14,4

  Opossum

  18,0

  Gordeldier

  19,0

  Vleermuis

  19,9

  Tweevingerige luiaard

  20,0

  Andere weetjes:

  Koeien kunnen staand slapen, maar ze dromen alleen als ze liggen.

  Dolfijnen en walvissen moeten wakker zijn om te ademen, daarom slaapt telkens maar de helft van hun brein; eerst de ene kant, dan de andere.

  Ook vogels slapen vaak met de helft van hun brein. Er is wel eens geopperd dat ze dat ook tijdens lange trekvluchten doen, maar recent onderzoek suggereert dat dat niet zo is.

  De Australische mierenegel heeft een uniek slaappatroon: als een van de zeer weinige warmbloedige dieren die onderzocht is doet hij niet aan REM-slaap.

  Het ene dier slaapt dieper dan het andere; de Aziatische tupaia, een primitief halfaapje, slaapt zo diep dat onderzoekers het hebben opgegeven om uit te vinden hoe diep hij slaapt. Het dier is simpelweg niet wakker te krijgen als hij slaapt. De meeste dieren zijn juist heel makkelijk te wekken.

  Mensenslaap

  Het is natuurlijk onzin dat iedere luiaard twintig uur slaapt. Het is een gemiddelde. Kijk maar naar het lijstje hieronder van mensen die soms heel lang, en soms juist heel kort slapen. Wat voor mensen geldt, geldt ongetwijfeld ook voor de rest van de dieren. Er zijn altijd uitschieters naar boven en beneden. Er is wel iets waar mensen uniek in zijn. Alleen wij zijn af en toe gek genoeg om expres zo lang mogelijk wakker te blijven.

  Albert Einstein hield van lang slapen; naar eigen zeggen had hij minstens tien uur slaap per nacht nodig

  De uitvinder Thomas Edison had aan een paar uur per nacht genoeg, maar hij deed overdag regelmatig een dutje. Andere beroemde kortslapers zijn: Napoleon en Churchill.

  In 1965 blijft Randy Gardner 11 dagen en 12 minuten achter elkaar wakker. Tijdens het experiment krijgt Randy last van spraakgebreken, geheugenverlies, concentratiestoornissen en andere gebreken die met gebrek aan slaap te maken hebben.

  Er zijn gevallen bekend van verder gezonde mensen die aan minder dan drie uur slaap per nacht genoeg hebben; het zijn wel grote uitzonderingen.

  In 1973 is zelfs een vrouw onderzocht die volkomen gezond bleef met ťťn uur slaap per nacht!

  De recordhouder wakkerblijven volgens het Guiness Book of Records is de Amerikaan Robert McDonald. Hij hield het achttien dagen, eenentwintig uur en veertig minuten vol.

  Veel industriŽle rampen, zoals de ramp met de kerncentrale van Tjernobyl, de bijna-ramp met de kerncentrale van Harrisburg of de chemische ramp in Bhopal vonden plaats in de heel vroege ochtend; het tijdstip waarop ons lichaam de sterkste behoefte heeft aan slaap.

  Ga verder naar: weblinks over slapen

  Ga terug naar: Inhoud