Home

Van baby tot bejaarde

Van baby tot bejaarde

De tijd die we slapend doorbrengen verandert naarmate we ouder worden. Een baby van een paar weken oud slaapt tweederde deel van de dag. Als het kind ťťn jaar oud is, is dat teruggebracht naar de helft van de dag. Het aantal slaapuren blijft de gedurende ons leven afnemen. In de grafiek is te zien dat het vooral de REM-slaap is die korter wordt.

Ook het tijdstip van slapen verandert. In de loop van ons leven worden we steeds vroeger wakker en gaan we eerder naar bed. In sommige landen is het niet ongebruikelijk dat scholen bijzonder vroeg beginnen. Een eerste les om zeven uur s ochtends is dan geen uitzondering. Uit onderzoek blijkt dat de kinderen daar niet beter van gaan leren; tijdens de eerste paar uur vallen veel leerlingen in slaap en zijn ze nauwelijks in staat om informatie op te nemen.

Misbare slaap

Als je weinig slaapt heb je meer aan je dag, vinden veel mensen. En uit cijfers blijkt dat we gemiddeld steeds minder slapen. Iedereen heeft het steeds drukker en slapen lijkt dan tijdsverspilling. Voor een deel kunnen we die slaap wel missen. Wie van nature acht uur slaapt, kan zonder problemen een tijdlang met zes uur slaap toe. Maar na verloop van tijd halen we dat tekort weer in door extra te slapen, anders raken we oververmoeid. Toch blijkt dat we niet alle verloren slaap inhalen. Ongeveer eenderde deel van de verloren slaap wordt bijgeslapen. De rest is dus niet echt noodzakelijk. Uit onderzoek blijkt wel dat die extra wakkere tijd die we op die manier krijgen niet besteed wordt om bergen werk te verzetten. De vrijgekomen tijd komt vooral ten goede aan extra ontspanning. We hebben dus een keuze: een paar uur extra slapen of een paar uur extra ontspannen.

Waarom slapen we?

Voor dieren in het wild is slapen niet zonder gevaar. Je kunt in je slaap verrast worden door een roofdier. Toch is in de loop van de evolutie nooit een dier ontstaan dat niet slaapt. Wel blijkt het ene dier heel anders te slapen dan het andere. Die verschillen kunnen ons iets leren over wat slaap eigenlijk is. Hetzelfde geldt voor mensen met slaapproblemen; afwijkingen van normaal slaapgedrag kan ons iets leren over wat normaal eigenlijk is. Uit onderzoek is wel veel bekend geworden over wat er in de hersenen precies gebeurt tijdens de slapen en dromen. En er zijn genoeg theorieŽn. Het definitieve antwoord zit er misschien nog niet tussen, maar we komen wel steeds dichterbij.

Ga verder naar: Slapende dieren

Ga terug naar: Inhoud