Home

Walvisschilderijen van Rob van Assen

De veelzijdige schilder Rob van Assen (geboren in 1944) is volledig autodidact. Rob tekent en schildert al vanaf zijn vroege jeugd. Hij illustreerde veel voor wetenschappelijke bladen als de Kijk.†Van Assen†is een meester in de fijnschilderkunst en maakt naast werken van dieren, schepen, zeegezichten en stillevens, ook winter- en zomerlandschappen. Rob van Assen is een specialist in het portretteren van roofvogels en walvissen.

Oerwalvissen van Rob van Assen

Voorliefde voor walvissen

Rob heeft een grote voorliefde voor dieren. Hij werkte van 1965 tot 1970 bij het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie†in Leiden, de voorloper van het huidige Naturalis.

In die periode is een grote interesse ontstaan voor de walvisachtigen. Rob was in 1970 betrokken bij het ontleden van een aangespoelde potvis in Breskens. De klus nam zelfs twee weken in beslag. Rob†raakte steeds meer geobsedeerd door de walvisachtigen.

Rob van Assen aan het werk bij het schilderen van een groepje bruinvissen. ©† Peter Zuidhoek.

De†tweede potvis die hij ontleedde, spoelde tijdens een vliegende storm op 15 december 1979 aan in Egmond aan Zee. Tienduizenden mensen togen er naar toe. De toenmalige directeur van het Museon wist de dode potvis voor zijn museum te bemachtigen.

Gedurende drie dagen en nachten werd er gewerkt om het kadaver te ontleden en af te voeren.

De op 15 december 1979 bij Egmond aan Zee gestrande potvis.

De reconstructie was een tijdrovende klus, omdat het skelet in vele stukken uiteen was gevallen. De preparatie nam bijna een jaar in beslag.

Het werd het eerste opgestelde skelet van een potvis in Nederland. Het skelet is 14,20 meter lang, de schedel 4,75 meter. De breedte van de staart is 4 meter. Bij zijn leven woog deze potvis 30 ton en was 15,22 meter lang. Het staat nog steeds in het Museon in Den Haag.

††††††††

Het opgezette skelet in het Museon in Den Haag. ©†Museon.

De anatomie van de walvisachtigen had weinig geheimen meer voor Rob. In de jaren daarna ontleedde hij nog drie aangespoelde potvissen, onder andere in Scheveningen.

Tandwalvisgroepen (links) en baleinwalvisgroepen (rechts). Illustratie: Rob van Assen. ©†Peter Zuidhoek.

Alle soorten walvisachtigen vastgelegd in olieverf

Rob deed jarenlang†onderzoek naar alle 75 soorten walvissen die bekend zijn, met als doel om elke soort in een†olieverfschilderij†vast te leggen.†In de periode 1988 tot 1993 slaagde hij erin om alle soorten te portretteren, niet op doek maar op masoniet (watervast hardboard) van†60 x 90 cm.†Elk detail van de dieren klopt: de weergaven zijn volledig wetenschappelijk verantwoord. Op elk schilderij†schilderde Rob†de naam van de soort.

In 1995 was er een speciale tentoonstelling van deze collectie in Diergaarde Blijdorp. Rob kreeg opdrachten van dolfinaria uit Nederland, BelgiŽ, Duitsland en Finland en maakte daar schitterende wandschilderingen van walvissen. Hij exposeerde zijn collectie ook in musea in Scheveningen en Katwijk, alsmede in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Momenteel schildert Rob nog steeds met veel plezier uiteenlopende voorstellingen.

Voor meer informatie: www.artboutique.nl