Home

Vliegenzwammen op het Rapenburg in Leiden

Vliegenzwammen zijn een zeldzame verschijning in de binnenstad. Bij zijn wekelijkse inventarisatieronde van paddestoelen in Leiden vond paddestoeldeskundige Hans Adema van Naturalis tot zijn grote verbazing vliegenzwammen op het Rapenburg, groeiend bij een linde. De vondst, die op 25 oktober werd gedaan, is een absoluut hoogtepunt in het toch al rijke paddestoelenjaar 2004.

Bijzondere verschijning: een vliegenzwam midden in de stad Leiden. Foto © Gerard Ligtvoet.

 

De vliegenzwam

Sinds 1987 wordt er onderzoek gedaan naar de paddestoelen in de binnenstad van Leiden. Tot nu toe zijn er ongeveer 250 soorten waargenomen. Tijdens een interview met Radio West, op 21oktober, kreeg Hans Adema de vraag voorgelegd of we ook de bekende Rood-Met-Witte-Stippen gingen zien. Het antwoord was, nee, die komt in de binnenstad niet voor, en gezien de grondsoort en de benodigde gastheer verwachten we hem ook niet.

 

De Leidse vliegenzwam van boven gezien. Foto © Ans Molenkamp, Naturalis.

 

De vliegenzwam (Amanita muscaria) is een paddestoel die in symbiose leeft met bomen, vooral dennen en berken. En die zijn er niet zoveel in de binnenstad. Maar hij kan ook wel bij eiken en beuken gevonden worden.

Toen Hans Adema op 25 oktober zijn wekelijkse paddestoelenronde in Leiden liep, trof hij tot zijn grote verbazing vliegenzwammen aan op het Rapenburg. De vliegenzwammen groeiden bij een linde.

 

Paddestoelen langs Europa's mooiste gracht

Inwoners van Leiden noemen het Rapenburg, met de majestueuze 17de-eeuwse huizen en het middeleeuwse Academiegebouw van de Universiteit Leiden, de mooiste gracht van Europa.

Paddestoelliefhebbers kunnen er ook hun hart ophalen. Behalve de vliegenzwam (Amanita muscaria) groeien op het Rapenburg ook de volgende soorten:

 

De krulzoom (Paxillus involutus)

 

De tweekleurige vaalhoed (H. mesophaeum)

 

De wilde vorm van de gekweekte champignon (A. bisporus)

 

Het zwavelkopje (Pisilocybe fascicularis)

 

De vezelkop (Inocybe spec.)

 

En verder komen nog voor: molenaar (Clitopilus prunulus), kale inktzwam (Coprinus atramentarius), geschubde inktzwam (C. comatus), kleine aardappelbovist (Scleroderma areolatum), radijsvaalhoed (Heboloma crustuliniforme) , kleine vaalhoed (H. pusillum) en straatchampignon (Agaricus bitorquis).