Home

Hoe word je bioloog?

Heb je interesse om de natuur te onderzoeken en beschik je over talenten in exacte vakken, dan kun je een biologiestudie†volgen aan†een†universiteit. Na afronding van die studie ben je professional in het†bestuderen van planten, dieren of de mens.

Biologie is een heel uitgebreid en divers vakgebied en je vindt daarom biologen op heel verschillende plaatsen. Ongeveer de helft werkt in biologisch onderzoek, bij universiteiten, TNO en†RIVM, bij musea, bij proefstations voor landbouw en veeteelt en bij bedrijven. De andere helft heeft†uiteenlopende functies: onderwijs, wetenschapsjournalistiek, voorlichting aan het publiek en aan beleidsmedewerkers bij overheden, en commerciŽle functies in management en ICT.

Niets mooier dan werken met beesten.

Welke opleiding moet je volgen?

Biologie is een exact vak en wordt op de universiteit gegeven.†Om toegelaten te worden†moet je eerst een VWO-opleiding doen en goede cijfers hebben voor biologie, scheikunde en wiskunde. Natuurkunde is ook erg handig.† Het VWO-profiel Natuur en Gezondheid is prima toegesneden op een biologie-opleiding.

Met een HAVO-opleiding en een exact pakket kun je verschillende HBO-opleidingen doen die aan biologie verwant zijn:

Het is mogelijk om via de HBO door te stromen naar de universiteit, maar dat verschilt per opleiding. Een lerarenopleiding die opleidt tot tweedegraads leraar biologie geeft een matige aansluiting op de universitaire studie biologie.

Kijken en proeven doen: de basis van biologisch onderzoek. Foto: NIBI

Waar kun je biologie op universitair niveau studeren?

Om allround bioloog te worden is een universitaire studie biologie aan te raden. Daarnaast is er een enorme keus aan andere universitaire bio-opleidingen. De voornaamste zijn: medische biologie, biomedische wetenschappen, milieukunde, biofarmacie, life science en technologie, psychobiologie†en een waaier aan Wageningse opleidingen. Voor voorlichting over al deze mogelijkheden kun je het beste een open dag van een universiteit bezoeken.

De universitaire opleiding biologie wordt gegeven aan de volgende universiteiten:

Biologie is een brede studie, vandaar dat je in het eerste jaar verplicht allerlei verschillende vakken krijgt: van celbiologie tot ecologie. Ook volg je steunvakken als wiskunde, scheikunde en natuurkunde. In het tweede en derde jaar mag je zelf kiezen welke vakken je doet. De vakken bestaan dan naast theorie ook uit allerlei practica. Pas als je een masteropleiding biologie volgt (duur: twee jaar), ga je een meermaandse stage doen.

De keuzemogelijkheden aan specialisaties zijn vooral in de laatste twee jaar enorm groot . Vaak is een opleiding bereid bij heel speciale wensen een programma op maat te formuleren.

Biologen doen vaak laboratoriumproeven met zogenaamde 'modelorganismen', zoals zebravissen, muizen, rondwormen en ratten. Foto: NIBI

Welke talenten en eigenschappen heb je nodig?

Om een succesvolle bioloog te worden, moet je aanleg voor exacte vakken hebben. Biologie is een typisch internationaal gebeuren, je komt met collega's van de hele wereld in contact. Dat is erg stimulerend. Maar omdat niet al het onderzoek in Nederland kan worden uitgevoerd moet je rekening houden met een carriŤre in het buitenland. Je zult dan je vrienden en familie niet zo vaak zien. Voor veldwerk, bijvoorbeeld in de tropen, moet je een behoorlijk goede conditie hebben en je moet wennen aan het ontbreken van de luxe die we hier hebben.

Veldwerk in de tropen is vaak een echt avontuur.† Foto: NIBI

Bij welke verenigingen kun je aan biologie doen?

Om alvast een voorproefje te krijgen van biologisch veldwerk kun je lid worden van†verschillende†amateurverenigingen en werkgroepen, zoals:

Door lid te zijn van zo'n vereniging blijf je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de biologie en leer je veel biologen kennen. Dat laatste kan misschien van pas komen, als je later werk zoekt.

Het ringen van vogels wordt vaak gedaan door hobbybiologen. Foto: NIBI