Home

Ultramarijn

Ultramarijn is een blauw pigment dat gewonnen wordt uit lapis lazuli, een kostbare halfedelsteen. Het mineraal lazuriet is het belangrijkste bestanddeel van lapis lazuli. Lazuriet geeft aan lapis lazuli de karakteristieke blauwe kleur.

De naam lapis lazuli is afgeleid van lapis (Latijn) = steen en lazuli (van het Perzische woord lazuur) = blauw. De naam ultramarijn of ultramarine komt van ultra marina / outre mer†= †van over de zee.


Ultramarijn
Ultramarijn

Kleur

Ultramarijn†heeft een†glanzend blauwe kleur.

Herkomst†††

Lapis lazuli komt voor Afghanistan, Chili, China en Iran. De mooiste lapis lazuli komt uit Afghanistan.

Productie

Lapis Lazuli komt voor in kalksteen en graniet en heeft een korrelige†structuur. Het mineraal wordt verhit en met azijn afgekoeld. Deze procedure wordt meerdere keren herhaald tot de steen makkelijk te vergruizen is.†Zo wordt het pigment ultramarijn verkregen.

Toepassing

Ultramarijn†werd†gebruikt als schilderverf, maar niet in fresco's. Het werd door kunstschilders zeer gewaardeerd om zijn schitterende kleur blauw.

Ultramarijn was al in de 6de en 7de eeuw in Afghanistan†in gebruik. Daar is het aangetroffen in grotschilderingen. Ook is†ultramarijn in Chinese en Indiase (muur)schilderingen uit bijvoorbeeld de 11de eeuw te vinden.†In Europa werd het pigment in de 14de en 15de eeuw veel gebruikt, vooral door Italiaanse kunstenaars. Via VenetiŽ†werd het†namelijk 'van over de zee' in Europa geÔmporteerd.†Lapis lazuli†is een kostbaar mineraal. Schilders gebruikten om die reden ultramarijn uitsluitend voor een kleur blauw van de hoogste kwaliteit: bijvoorbeeld voor de kleding van Jezus of Maria.
Lapis lazuli wordt dan ook meer als siersteen dan als pigment gebruikt.