Home

Purper

Purper is een kostbaar pigment dat al sinds de oudheid uit purperslakken gewonnen wordt om inkt te maken en om kleding te verven.

Purperslak

Kleur

Pigment uit de purperslak kan†variŽren van rood†tot violet.†

Herkomst††

Purper wordt gewonnen uit de klier van bepaalde slakken: Bolinus brandaris, Hexaplex trunculus, Thaise haemastome, en Nucella lapillus. De eerste drie†komen voor langs de oostkust van de Middellandse Zee. Nucella lapillus vindt men†aan de Franse westkust, aan de Ierse en aan de Engelse kust, maar ook in Nederland, bijvoorbeeld in de Noordzee.

Productie††

Eerst moet de slak uit het huis gehaald worden.†Daarna moet†de pigmentbevattende†klier worden losgesneden en geopend.†De klier laat daarbij een kleurloze vloeistof los. Blootgesteld aan†de lucht verandert de vloeistof van geel tot purper. Er zijn†ongeveer 12.000 slakken nodig†om 1,4 gram pigment te maken. Het verzamelen en bewerken van de slakken is zeer arbeidsintensief, vandaar dat het pigment zo duur is.

Toepassing

Purper heeft een brede toepassing: het werd in de miniatuurschilderkunst en voor het verven van textiel gebruikt. Het†is echter niet geschikt voor het maken van olieverf.


Schelpen van purperslakken
Purperslakken

In de Romeinse keizertijd mocht purper alleen†voor de toga's van de keizer gebruikt worden. Erfgenamen van de keizer†kregen daarom ook de naam porphyrogenet = in purper geboren. Purper geldt† om die reden†als symbool van waardigheid.

Tegenwoordig wordt†purper alleen nog bij restauratiewerkzaamheden gebruikt.