Home

Hoe versiert een landdier een partner?

GELUID

Landdieren kunnen geluid gebruiken om een mannetje of wijfje te versieren. Wel absorberen bomen en struiken veel geluiden. Ook is het soms lastig om boven het achtergrondlawaai uit te komen. Maar in een open omgeving kunnen geluiden goed gebruikt worden om - zeker op korte afstand - een partner te vinden.


Sprinkhaan verleidt wijfje met romantische serenade

De sprinkhanensoorten van de families Acridinae en Gomphocerinae zijn wereldwijd te vinden in droge, grasrijke gebieden. De mannetjes en wijfjes leven van elkaar gescheiden.
In de paringsperiode maakt het†sprinkhaanmannetje hoge, tsjirpende geluiden door met zijn poten tegen zijn vleugels te wrijven. Zo verspreidt hij een min of meer regelmatige melodie. De hoge geluiden dragen niet ver, maar omdat sprinkhanen niet ver van elkaar af zitten, is er altijd wel een wijfje dat het geroep van een mannetje hoort.


Sprinkhaan


Wanneer de liefdeszang binnen het gehoorbereik van een naburig wijfje valt, beantwoordt ze hem door op een vrouwelijke manier terug te roepen: met een zachter en lieflijker getsjirp. Het sprinkhaanmannetje past hierop zijn melodie aan: zo ontstaat een vraag-en-antwoord spel.† Door de antwoorden van het wijfje kan het mannetje haar vinden en na een ingewikkeld baltslied kan de paring beginnen.


Maar wat als een toekomstige partner weg zit en de hoge geluiden die het landdier maakt hem/haar niet kunnen bereiken?

naar overzicht