Home

Hoe versiert een landdier een partner?

KLEUR & VORM

Een dier dat op het land of in de lucht leeft, kan gebruik maken van kleuren om een partner te lokken. Zeker in een open omgeving waar geen hindernissen zijn, zoals een dicht bladerdek, werken kleuren en vormen goed.


Vlinder maakt indruk met gekleurde vleugels

Dagvlinders leven over het algemeen op zonnige, windbeschutte plaatsen.
Kleuren en vormen spelen een belangrijke rol bij het paargedrag van de vlinder. Een vlinder kan een breed kleurenspectrum waarnemen: van het kortgolvige UV-licht tot het langgolvige rode licht. De felgekleurde vleugels van de vlinder zijn belangrijk voor het vinden van een geschikte partner. Door het open en dichtslaan van de vleugels worden de kleuren en het opvallende patroon tijdens het vliegen aan en uit gezet. Dit veroorzaakt een aantrekkelijke kleursignaal. Omdat ieder vlindersoort zijn eigen kleuren en patronen heeft, kunnen mannetjes en wijfjes van een soort elkaar gemakkelijk vinden.

Keuring

Een vlinderwijfje gebruikt de gekleurde vleugels van een mannetje ook als graadmeter voor zijn conditie. Ze heeft de voorkeur voor felgekleurde vleugels: die behoren meestal toe aan de jongste en gezondste mannetjes. Tijdens de keuring vliegen de vlinders om elkaar heen. Met het wapperen van haar vleugels kan het wijfje een mannetje laten weten of ze hem† geschikt vindt of niet. Heeft het wijfje een passende partner gevonden dan kan de paring beginnen.†


Maar wat als†een landdier†in een donker bos leeft, met weinig licht?

naar overzicht