Home

Hoe versiert een waterdier een partner?

ELEKTRICITEIT

Onder water kan† een dier gebruik maken van elektrische signalen om een partner te lokken. Vooral in een omgeving met veel modder of algen werkt deze manier goed.


Mesvis deelt stroomstoten uit

De Zuid-Amerikaanse mesvis (Eigenmannia virescens) leeft in zanderige brandingen van diverse Zuid- Amerikaanse wateren.
In de zoektocht naar een partner gebruikt de mesvis elektrische signalen. Meestal zijn dat stroomstootjes met een laag voltage.†Ze†worden opgewekt in een speciaal orgaan, het elektrisch orgaan (EO). Het EO bevindt zich in de spiertjes van de staartwortel.

Door voortdurende ontlading van het EO ontstaat er een spanningsveld rond de vis, van kop naar staart. Wanneer de zoutensamenstelling van het water verandert, er een school vissen aankomt of een rots in de buurt is, verandert de elektrische potentiaal. Via elektroreceptoren bij de kop kan de vis deze verandering waarnemen. Dit systeem wordt ook wel elektrolocatie genoemd.††

Mesvis (Eigenmannia virescens)


Ontladingspatroon

Naast elektrolokatie gebruikt de Zuid-Amerikaanse mesvis ook elektrische signalen om partners te lokken en te vinden. Wanneer een mannetjesmesvis op zoek is naar een wijfje,† verandert†hij het ontladingspatroon van†zijn elektrisch orgaan,†wat door wijfjes wordt opgemerkt. Deze signalen kosten een vis†meer energie dan de normale elektrolocatie. Daarom†zijn voor het wijfje de†baltssignalen†belangrijk als graadmeter†voor de kracht en gezondheid van het mannetje. Een vis met een goede conditie kan namelijk†langere tijd of sneller achter elkaar signalen afgeven dan een vis met een minder goede†conditie.


Maar wat als een toekomstige partner ver weg leeft?

naar overzicht