Home

Lichaamsbouw van de gorilla

De basisbouw van de gorilla is dezelfde als bij de mens, maar de relatieve grootte van spieren en organen is anders. Dit hangt samen met een verschil in leefwijze. Gorilla's zijn planteneters die voor hun overleven sterk afhankelijk zijn van spierkracht. De mens is vooral aangewezen op zijn hersenen en op de dingen die hij met behulp van zijn denkkracht kan maken.

 

 

 

Grootte

Mannetjes zijn forser gebouwd dan vrouwtjes. Het sexeverschil is veel duidelijker dan bij de mens of de chimpansee.

 

Nek

De nek van een gorilla is sterk gespierd, vooral bij de mannetjes. Hun relatief zware en ver naar voren stekende schedel veroorzaakt een grote hefboomwerking en leidt tot een flinke belasting van de nekspieren. Ter compensatie zijn de nekspieren extra dik, om de schedel in positie te houden als de gorilla in zijn normale houding staat namelijk met vier poten op de grond.

De nekspieren van de mens zijn veel lichter. Immers: de schedel is minder zwaar en draagt zich vanzelf doordat hij recht op de wervelkolom staat.

 

Borstpartij en armen

Borstpartij en armen van de gorilla zijn enorm ontwikkeld.

De machtige spierbundels van de armen worden gebruikt om het lichaam tijdens het lopen te ondersteunen en om te klimmen.

De hand heeft lange vingers en een beweegbare duim. De gorilla kan hiermee goed takken omklemmen tijdens het klimmen.

 

Kauwapparaat

De kauwspieren van de gorilla zijn groot. Gorilla's zijn planteneters en voor het fijnmalen van bladeren is veel kracht nodig.

Bovenop de schedel bevindt zich een uitstekende kam. De massieve kauwspieren zijn daaraan vastgehecht. Bij de mannetjes is de kam groter dan bij de wijfjes.

Het gebit bestaat uit vrij grote, vlakke kiezen die geschikt zijn om planten te vermalen. De hoektanden zijn relatief klein.

 

Spijsverteringskanaal
 
Het spijsverteringskanaal bestaat uit dezelfde onderdelen als bij de mens: mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en anus.
 
Het grote verschil is dat het darmstelsel van de gorilla veel langer is. Bij de mens is de lengte van de darmen ongeveer zeven meter, bij de gorilla is dat zo'n twaalf meter. Gorilla's hebben lange darmen nodig om plantaardig voedsel te kunnen verteren. Vooral bladeren zijn zeer lastig af te breken.
 
 
 
 
 
 
Kleine penis
 
De penis van de gorilla valt bijna in het niet. In verhouding tot hun machtige lijf is hij ontzettend klein. Vergeleken met de penis van de andere mensapen én van de mens in verhouding tot het lichaam is hij zelfs de kleinste.