Home

Elektriciteit als versiermanier

Om partners te lokken kan een mannetje gebruik maken van verschillende communicatiemiddelen. Een van die†middelen is†elektriciteit.††Dit komt echter niet zo vaak in de natuur voor en wordt alleen gebruikt in water.†Lucht is namelijk een slechte geleider van elektrische signalen.

Sommige vissoorten gebruiken elektrische signalen in hun zoektocht naar een partner. Meestal zijn dat stroomstootjes met een laag voltage.†Ze†worden opgewekt in een speciaal orgaan, het Elektrisch Orgaan (EO). Het EO bevindt zich bij de meeste soorten in de spiertjes van de staartwortel.

Door voortdurende ontlading van het EO ontstaat er een spanningsveld rond de vis, van kop naar staartkant. Wanneer de zoutensamenstelling van het water verandert, er een school vissen aankomt of een rots in de buurt is, verandert de elektrische potentiaal. Via elektroreceptoren aan de kopkant kan de vis deze verandering waarnemen. Dit systeem wordt ook wel elektrolocatie genoemd.†Omdat zenuwen de informatie aan de hersenen doorgeven, kan de vis direct reageren.†

De mesvis ontlaadt zich

De rog lokt een wijfje†uit haar†zandbak