Home

Geluid als versiermanier

Om aan vrouwelijke soortgenoten te laten zien dat een mannetje een geschikte voortplantingspartner is,† moet hij opvallen. Een van de manieren waarop hij zich kan onderscheiden is met behulp van geluiden. Ook een wijfje kan gebruik maken van geluid om aan te geven dat ze paringsbereid is.

Er zijn veel†dieren die gebruik maken van geluid om een partner aan te trekken of te verleiden. Elk dier heeft zijn eigen manier om geluid te maken: met zijn stem, het bewegen van zijn vleugels, stampende poten,†en ga zo maar door...

Geluid heeft als voordeel dat het zich in alle richtingen ver en snel kan verspreiden en†hindernissen kan nemen zoals bijvoorbeeld dichte begroeiing.† Wel type geluid het meest geschikt is, hangt af van waar een dier leeft: een dicht bladerdek houdt veel geluiden tegen en in een omgeving met veel achtergrondgeluiden komen ook niet alle geluiden goed door.

In water plant geluid zich bijna vier keer zo snel voort (met een snelheid van 1435 meter per seconde)†als in lucht (met een snelheid van 330 m per seconde).

Liervogel bereikt†wijfje met†zijn mobiele telefoon
Wij horen ze niet altijd...de vleermuis
Wij horen ze niet altijd...de olifant