Home

Tekeningen van kevers in potloodtechniek

Inge van Noortwijk, Erik-Jan Bosch en Bas Blankevoort zijn wetenschappelijk tekenaars van Naturalis. Voor de Loopkeveratlas (2000) tekenden zij†tientallen soorten loopkevers die in Nederland voorkomen.

Het zijn zogenaamde habitustekeningen: tekeningen die alle kenmerken laten zien, die voor de herkenning van de soort belangrijk zijn.†Als een bioloog in het veld een kever heeft waargenomen, kan hij deze met behulp van de tekeningen op naam brengen.

Van Noortwijk, Bosch en Blankevoort gebruikten een potloodtechniek, omdat hiermee de fijnste details zichtbaar gemaakt kunnen worden. De kevers zijn nagetekend van opgezette exemplaren, die op de werktafel van de tekenaars staan. Om de bouw van het dier goed in beeld te krijgen, bekijken de tekenaars de kevers onder een microscoop. Nadat ze een detail hebben bekeken, tekenen ze dit direct op het papier, dat naast de microscoop op tafel ligt.

Het maken van deze tekeningen is een tijdrovend werk: ongeveer drie dagen per tekening. Eerst wordt een schets opgezet, die met een loopkeverdeskundige besproken wordt. Daarna vullen de tekenaars de details een voor een in. Elk detail bespreken ze weer met de wetenschapper.†Pas als†de loopkeverdeskundige tevreden is, kan de†tekening worden afgemaakt en kunnen de kevers terug de collectie in.

Calosoma inquisitor
Calosoma inquisitor, getekend door Bas Blankevoort

De kevers worden in de atlas groter afgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn. Om de juiste verhouding aan te geven,†staat bij de meeste kevers een maatstreepje†dat 1 centimeter groot is.

Dicheirotrichus obsoletus
Dicheirotrichus obsoletus, getekend door Inge van Noortwijk