Home

Vogelillustraties van M.A. Koekkoek

Marinus Adrianus Koekkoek (1873-1944) was in zijn tijd de beroemdste dierentekenaar van Nederland. Hij was als vaste tekenaar in dienst van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie. Zijn werk past in de traditie van beroemde schoolplatenmakers als Cornelis Jetses (1873-1955) en Johan Herman Isings (1884-1977).

Klik op het plusje voor een grotere foto

Koekkoek aan het werk met het schilderen van een walvis.

Marinus Koekkoek kwam op 1 januari 1918 in dienst van het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden. Alle Nederlandse schoolkinderen kenden hem toen al, omdat hij de tekenaar was van 24 schoolwandplaten†waarop Nederlandse dieren te zien waren. Die platen hingen in de eerste helft van de twintigste eeuw op alle lagere scholen. Ze werden gebruikt bij de lessen over het dierenleven in ons land.

Rotganzen
Rotganzen. Getekend door Marinus Koekkoek © Naturalis
Marinus Koekkoek was de eerste tekenaar die op het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie kwam te werken. Het museum had daarmee gelijk een goeie, want Marinus Koekkoek was de zoon van de bekende schilder Willem Koekkoek, telg uit het†vermaarde schildersgeslacht. Het beroemdste lid van de familie is B.C. Koekkoek (1803 - 1862). Voor zijn landschapsschilderingen worden op internationale veilingen miljoenen betaald.

Marinus Koekkoek werd speciaal door het museum aangetrokken om het boek Ornithologia Neerlandica te illustreren. Dit boek beschrijft de in Nederland voorkomende vogelsoorten. Van Marinus Koekkoek werd geeist dat hij de vogels zo nauwkeurig schilderde dat de dieren op de tekening nagemeten konden worden. Internationaal verwierven de tekeningen†uit Ornithologia Neerlandica veel lof. Ze werden gekopieerd voor het bekende 'The Handbook of British Birds' van H.F. Witherby.

De originelen van al Koekkoeks afbeeldingen bevinden zich nog steeds in de archieven van Naturalis, de nieuwe naam voor het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie.

Slobeenden
Slobeenden. Getekend door Marinus Koekkoek © Naturalis

Kokmeeuwen
Kokmeeuwen. Getekend door Marinus Koekkoek © Naturalis

Scholeksters
Scholeksters. Getekend door Marinus Koekkoek © Naturalis