Home

Enkele, dubbele en open bloedsomloop

Er zijn drie typen bloedsomlopen: de enkele-, de gesloten- en de open bloedsomloop. Bij een dubbele bloedsomloop werkt het hart als een dubbele pomp. Bij een enkelvoudige bloedsomloop werkt het hart als een enkele pomp. Bij een open bloedsomloop stroomt het bloed vrij het lichaam in.

Bij een dubbele bloedsomloop werkt het hart als een dubbele pomp

Een dubbele pompwerking van het hart zorgt ervoor dat er veel zuurstof via het bloed naar het lichaam kan worden vervoerd. Het zuurstofrijke bloed komt vanuit de longen in het hart en wordt daarna met veel kracht door het hele lichaam gepompt. Dit is het systeem dat het beste geschikt is voor dieren met een actieve, beweeglijke levenswijze. AmfibieŽn, reptielen, vogels en zoogdieren -†dus ook de mens - hebben een dubbele bloedsomloop.

Bij een enkelvoudige bloedsomloop werkt het hart als een enkele pomp

Vissen hebben een enkelvoudige bloedsomloop. Nadat het bloed in de kieuwen zuurstof heeft opgenomen stroomt het direct door naar de rest van het lichaam. Dat gebeurt minder krachtig dan bij een dubbele bloedsomloop. Bewegingen van het vissenlichaam verhogen de stroomsnelheid van het bloed.

Bij een open bloedsomloop stroomt het bloed vrij het lichaam in

Schelpdieren zoals mosselen hebben geen stelsel van gesloten bloedvaten. Het bloed stroomt vanuit de aorta naar holten in het lichaam. Er zijn geen haarvaten die de bloedstroom naar de organen verdelen. Via een adersysteem stroomt het zuurstofarme bloed weer naar de kieuwen terug.

Met een open bloedsomloop kan de aan- of afvoer van bloed niet snel worden vergroot, maar dat is bij zo'n traag dier als een mossel ook niet nodig.