Home

Te veel cholesterol versnelt het dichtslibben van bloedvaten

Voeding is nodig om ons lichaam te laten werken. Voeding levert energie, bouwstoffen en vitaminen. Vetten ook. Maar eet dan wel onverzadigde vetzuren, want daar zit weinig cholesterol in. En natuurlijk veel fruit.

Cholesterol

Cholesterol is een stof die we zelf in de lever aanmaken. Het is een bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Maar te veel cholesterol in het bloed is slecht. Het verhoogt de kans op slagaderverkalking. Het te veel aan cholesterol komt bijna altijd met ons eten binnen. Te veel en te vet eten is dus niet goed. Vrouwen hoeven minder te eten dan mannen: als ze per dag ongeveer 1.900 kcal aan energie binnen krijgen is het goed, †mannen hebben ongeveer 2.500 kcal nodig. Ruim veertig procent van de Nederlanders eet te veel, met als gevolg een te hoog lichaamsgewicht.

Hoe gezond eten we?

Twee op de tien Nederlanders denken dat ze te vet eten.

Zes op de tien Nederlanders eten daadwerkelijk te vet.

Een op de tien Nederlanders denkt dat hij te weinig groente eet.††

Acht op de tien Nederlanders eten te weinig groente.

Drie op de tien Nederlanders denken te weinig fruit te eten.

Zes op de tien Nederlanders eten te weinig fruit.

Als iedereen minder vet at en genoeg groente en fruit, zouden er in Nederland per jaar 8.100 minder doden vallen door hart- en vaatziekten.

Invloed van cholesterol op hart en vaten

Door te vet eten stijgt het cholesterolgehalte in het bloed. Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam nodig heeft als bouwstof voor lichaamscellen en hormonen. Zonder cholesterol kan het lichaam niet goed functioneren. Maar een teveel ervan is schadelijk. Het meeste cholesterol maakt het lichaam zelf in de lever, een klein gedeelte neemt het rechtstreeks op uit de voeding. Normaal gesproken maakt het lichaam precies voldoende cholesterol om goed te kunnen functioneren.

Vet in de voeding is een belangrijke energiebron voor het lichaam. Daarnaast bevatten sommige vetten de onmisbare vitaminen A, D en E.

Er zijn twee soorten vet: verzadigd en onverzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed. Onverzadigd vet is dus beter dan verzadigd vet.

LDL (slecht) cholesterol nestelt zich gemakkelijk in de wanden van de slagaders en veroorzaakt vernauwingen.

HDL (goed) cholesterol wordt via de lever naar de darmen vervoerd, waarna het in de ontlasting wordt uitgescheiden.

Buikvet is gevaarlijker voor hart- en vaatziekten dan billenvet

Sinds kort is bekend dat de opslag van vet door de hersenen wordt aangestuurd. Dat gebeurt onbewust. De aanmaak van buikvet wordt door dezelfde zenuwcentra aangestuurd als degene die effect hebben op de bloeddruk en cholesterolspiegels. Daarom is buikvet (mannen) gevaarlijker voor hart- en vaatziekten dan onderhuids vet op bv. heupen, billen en ledematen (vrouwen). Verklaring voor verschillen vetverdeling tussen mannen en vrouwen: de zenuwen die naar onderhuids vetweefsel gaan, zijn mogelijk gevoeliger voor vrouwelijke geslachtshormonen dan de zenuwen die naar het buikvet gaan.