Home

Roken tast de vaatwanden aan

Door roken wordt de wand van de bloedvaten aangetast. Als dat in de kransslagader gebeurt, neemt de kans op een hartinfarct toe.

Roken zorgt er ook voor dat de bloedvaten vernauwen. Als reactie op de verminderde bloedstroom gaat het hart sneller kloppen. Voor dat extra werk is meer zuurstof nodig. In de ingeademde sigarettenrook zit juist het giftige koolmonoxide dat het transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes tegenwerkt. Er dreigt daardoor een zuurstoftekort voor het hart.

Statistische gegevens

Ruim eenderde van de volwassen Nederlanders rookt. Van de mannen rookt 39 procent, van de vrouwen 32 procent.

Verslaafd raken gaat snel: al na tien sigaretten begint†het lichaam te vragen om er mee door te gaan.

In Nederland overlijden elke dag tachtig mensen aan de gevolgen van roken, dat is bijna dertigduizend mensen per jaar.

Roken maakt 13 maal zoveel slachtoffers als alcohol en 37 keer zoveel als autorijden.

Van alle tieners die roken en blijven roken, gaat uiteindelijk de helft hieraan dood.

Gemiddeld gaan rokers dertien jaar eerder dood dan niet-rokers. Als je als tiener met roken bent begonnen, verlies je zelfs twintig tot vijfentwintig jaar (komt niet alleen door hart- en vaatziekten, maar ook door bv. longkanker).

Invloed van roken op hart en vaten

De verslavende nicotine in sigarettenrook heeft een schadelijke invloed op hart en vaten.

Nicotine stimuleert via de sympatische zenuwen het vasomotorisch centrum waardoor het hart sneller gaat kloppen en de bloeddruk stijgt.

Nicotine vernauwt de bloedvaten (daarom hebben rokers vaak koude handen en voeten). Het hart moet meer moeite doen om de noodzakelijke hoeveelheid bloed door de vaten te persen. Het gaat daarom sneller kloppen. Voor dat extra werk heeft het meer zuurstof nodig. Maar in tabaksrook zit onder andere koolmonoxide. Dat is een giftig gas dat de plaats van zuurstof in het bloed inneemt en zich niet meer laat verdringen. Gevolg: het hart krijgt minder zuurstof, terwijl het juist meer nodig heeft. Daar heeft het van te lijden.

Roken beschadigt ook de vaatwanden (endotheeleffect). Daardoor worden ze ruwer, zodat vetten en cholesterol zich er makkelijker op kunnen afzetten en de vaten dichtslibben (slagaderverkalking).

Stoppen met roken

Als je niet met roken begint, hoef je ook niet te stoppen.

Jaarlijks lukt het 100.000 mensen om te stoppen met roken. De lichamelijke verslaving is meestal binnen enkele weken voorbij, maar het verlangen naar een sigaret blijft lang nawerken.