Home

Erfelijke hart- en vaatziekten zijn niet altijd bij de geboorte merkbaar

Erfelijke hart- en vaatziekten komen soms veel later in het leven tot uiting, of zelfs nooit. Hoe groot de kans is dat iemand met een bepaalde erfelijke aanleg die ziekte ook krijgt, hangt bijvoorbeeld af van leefgewoonten en geslacht.

Een veel voorkomende erfelijke hart- en vaatziekte is erfelijk verhoogd cholesterol. Eťn op de vijfhonderd Nederlanders heeft deze aandoening, vaak zonder dat ze dat weten. Deze mensen lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, ook al eten ze gezond. De erfelijke aanleg kan met een dna-test worden aangetoond. Mensen met erfelijk verhoogd cholesterol hebben behandeling met medicijnen nodig, anders hebben ze een verhoogd risico op een hartinfarct.

Erfelijke hartspierziekten en hartritmestoornissen

Zijn dominant erfelijk, dat wil zeggen dat de helft van de kinderen van een patiŽnt dezelfde aanleg kunnen hebben. Dit soort erfelijke aandoeningen kunnen een plotselinge hartdood veroorzaken bij mensen die jonger zijn dan veertig jaar.

Bij een erfelijke hartspierziekte hebben de hartspiercellen een afwijkende bouw en functie. Het meest voorkomend is een verslapte wand van het hart. De verwijde hartkamer heeft onvoldoende kracht om een goede hoeveelheid bloed uit te pompen.

Hartritmestoornissen

Een hartritmestoornis kun je oplopen tijdens je leven, maar het kan zook een erfelijke of aangeboren afwijking zijn.