Home

Bij hartritmestoornissen klopt het hart langdurig te langzaam of te snel

Iedereen heeft wel eens last van een onregelmatige hartslag die kort duurt. Dat komt door een kleine onregelmatigheid in de aansturing van de hartslag en is meestal ongevaarlijk.

Het kan pas ernstig worden als het hart langdurig te langzaam klopt, of wanneer de samentrekking van de boezems of de kamers op hol slaat. Het rondpompen van bloed door het lichaam komt dan in gevaar.

Hartritmestoornissen kunnen tijdens het leven ontstaan, maar kunnen ook erfelijk of aangeboren zijn. Als zo'n aandoening in de familie zit is de kans dat iemand dat doorgeeft aan zijn kinderen vijftig procent.

Hartritmestoornissen tasten de pompfunctie van het hart aan

De bekendste hartritmestoornis is het op hol slaan ofwel fibrilleren van de boezems of de kamers. De tijd tussen de hartslagen is dan te kort om het hart vol te laten lopen met bloed, waardoor het hart minder goed kan pompen.

Bij de boezems kan het jaren duren voordat een ritmestoornis klachten geeft. Als de kamers fibrilleren leidt dit binnen enkele minuten tot duizeligheid, bewusteloosheid en zelfs hartstilstand.

Langdurige ritmestoornissen in de boezems kunnen ook wervelingen van het bloed bij de hartkleppen veroorzaken. Er ontstaan dan bloedpropjes die elders de bloedvaten kunnen verstoppen.