Home

Ornithischia

De Ornithischia (vogelheupdinosauriėrs) is de groep dino's die een schaambeen hebben waarvan een deel naar voren en een deel naar achteren steekt. Toch waren de vogelheupdinosauriėrs niet de voorouders van de vogels. De vogels stammen van de Saurischia af. Alle Ornithischia waren planteneters. Een planteneter heeft lange darmen nodig. Dankzij de naar achteren wijzende schaambeenderen was daar in de buik alle ruimte voor.

Een andere opvallende eigenschap van de Ornithischia is de benige, ruwe snuitpunt zonder tanden, die soms haast op een snavel lijkt. De Ornithischia hebben in de onderkaak een kleiner gat dan de Saurischia. Ook het gat vóór de oogkas is kleiner dan bij de Saurischia.

 

Binnen de Ornithischia vinden we vijf grote groepen: de Stegosauria, de Ankylosauria, de Pachycephalosauria, de Ceratopsia en de Ornithopoda. De Stegosauria en de Ankylosauria vallen op door hun huidbepantsering; de Pachycephalosauria en de Ceratopsia hebben beiden een opvallende hoofdtooi, net als sommige Ornithopoda.