Home

Dino's en dino-onderzoek in Naturalis

Naturalis heeft twee dinosauriėrskeletten in de permanente expositie, in de zaal 'Oerparade': Camarasaurus en Edmontosaurus. Toch is Naturalis niet gespecialiseerd in dino's.

Dat zit zo: een museum, en dus ook Naturalis, heeft drie belangrijke taken: het bijhouden van de verzameling ('collectiebeheer'), het onderzoek aan de collectie, en het vertellen over de collectie door middel van tentoonstellingen ('educatie').

In de verzameling van Naturalis zitten niet veel dino's. Naturalis is het Nationaal Natuurhistorisch Museum van Nederland en omdat in Nederland bijna geen dino's gevonden worden, zal je in de verzameling (de 'collectie') van Naturalis ook niet veel dino's tegenkomen. Naturalis verzamelt vooral materiaal uit Nederland, en materiaal uit het buitenland dat belangrijk is om met het Nederlandse materiaal te vergelijken. Daarnaast heeft Naturalis uitgebreide collecties uit Indonesiė. Naturalis doet daarom ook veel onderzoek in Zuidoost-Aziė, om de collecties uit Indonesiė aan te vullen.

Skelet van de Camarasaurus in Naturalis
          Skelet van de Camarasaurus in Naturalis

Naturalis doet zelf ook onderzoek naar dino's. In 2013 is er in Amerika een Tyrannosaurus rex opgegraven. Deze vleesetende koning der reptielen wordt met ingang van september 2016 tentoon gesteld in het museum. Paleontoloog Anne Schulp van Naturalis doet onderzoek naar het gevonden skelet. Vragen over hoe oud het dier is geworden, in wat voor omgeving het leefde en hoe het is gestorven hopen we met dit onderzoek te beantwoorden.

Naturalis is met de oerparade-tentoonstelling natuurlijk heel belangrijk voor het onderwijs. In de oerparade mogen dino's dus niet ontbreken, en daarom staan er twee echte dinoskeletten uit Amerika tentoongesteld.