Home

Iguanodontidae

De Iguanodontidae waren middelmatig grote tot grote, zwaargebouwde plantenetende dinosauriėrs. De groep is genoemd naar de zeer goed bekende dinosauriėr Iguanodon - de naam betekent 'leguaan-tand', wat betrekking heeft op de geribbelde, typisch leguaan-achtige tanden. Ondanks die overeenkomst met leguaantanden hebben Iguanodonten weinig met de leguaan te maken. De iguanodontidae is de volgende stap in de ontwikkeling van de primitievere ornithopoden als Dryosaurus en Camptosaurus naar de Hadrosauridae. Zo hadden de Iguanodonten meer tanden dan de Camptosauridae gekregen, en ontwikkelden ze relatief grotere voorpoten.

Iguanodon
Iguanodon

De zwaar gebouwd Iguanodonten waren tweevoetige dieren, die eventueel ook op alle vier de poten konden lopen. Ze hadden een vrij grote kop, een lange snuit, en de voorkant van de bek was tandeloos. Ze hadden een goed ontwikkelde vijfvingerige 'hand', en de grote klauwen op hun duim vormden een extra verdediging tegen vleesetende dinosauriėrs. Iguanodonten leefden vermoedelijk in kuddes.

Iguanodonten werden vier tot negen meter groot en wogen maximaal vier ą vijf ton. Ze zijn bekend uit het Vrioeg-Krijt van Noord-Amerika, Europa, Afrika en Aziė.

In Belgiė zijn tientallen skeletten van Iguanodons gevonden bij het plaatsje Bernissart. De skeletten zijn te zien in het museum in Brussel.