Home

Pachycephalosauridae

Pachycephalosauriërs waren kleine tot middelmatig grote planteneters: ze werden tussen de één en de vijf meter lang. Ze hadden een zwaar, kort, gedrongen lichaam, en een kop met een zeer dikke schedel, vaak voorzien van een rand met zware knobbels. Vrij vertaald betekent Pachycephalosaurus dan ook zoveel als 'dikkopdino'. De staart was vrij stijf. De eerste Pachycephalosauriërs ontstonden waarschijnlijk in Azië tijdens het Vroeg-Krijt. De meeste Pachycephalosauriërs zijn in het Boven-Krijt gevonden.

Pachycephalosaurus
Pachycephalosaurus

Pachycephalosauriërs zijn bekend uit Noord-Amerika en Azië. Van de zuidelijke continenten zijn geen vondsten bekend. Een 'Pachycephalosaurus-achtige' uit Madagascar bleek bij nader inzien een vleesetende dinosauriër te zijn.   

De zeer dikke koppen werden waarschijnlijk op dezelfde manier gebruikt als de horens van veel dieren tegenwoordig: om mee op te vallen en om mee te vechten.

Samen met de Ceratopsidae en de Protoceratopsidae vormen de Pachycephalosauridae degroep van de Marginocephalia, wat 'koppen met randen' betekent.

Pachycephalosauriërs zijn, als typisch 'noordelijke' dieren, uiteraard niet in Dino Argentino te zien.