Home

Stegosauridae

Stegosauriėrs waren middelgrote viervoetige planteneters. Het meest opvallend waren de puntige platen en stekels op hun nek, rug en staart. Deze uitsteeksels waren in twee rijen in de lengte geplaatst: een belangrijk verschil met de Ankylosauriėrs, die over hun hele lichaam bepantserd waren. Wel is bij sommige soorten Stegosauriėrs nog een lichte bepantsering bij poot en keel gevonden.

Stegosaurus
Stegosaurus

De platen dienden waarschijnlijk vooral om mee op te vallen of de aandacht te trekken. Voor verdediging waren ze minder geschikt, want daarvoor waren ze bij lange na niet dik genoeg.

Stegosauriėrs hadden een platte, iets langwerpige, in verhouding erg kleine kop. Het waren kieskeurige eters: ze knabbelden hun voer met een kleine spitse bek bijelkaar. Achterin hun bek beschikten ze over kiezen om het fijn te snoeien.

Stegosauriėrs hadden bijzonder kleine hersenen. Hun achterpoten waren in verhouding vrij lang; hun ruggegraat liep daardoor in een grote boog. De grootste Stegosauriėrs haalden lengten van net geen tien meter.

De eerste Stegosauriėrs verschenen in de Jura. Tijdens de Laat-Jura was de groep erg succesvol. Later, gedurende het Krijt, kwamen ze minder voor. Resten van Stegosauriėrs zijn op veel plaatsen gevonden: Noord-Amerika, Europa, Aziė en Afrika. Uit Zuid-Amerika zijn geen Stegosauriėrs bekend. In Dino Argentino zijn ze dan ook niet te zien.