Home

Aves

Aves, of, in het Nederlands, de Vogels, zijn de enige nog levende dinosauriėrs. De eerste vogels ontstonden tegen het eind van de Jura; samen met de vogel-achtige dinosauriėrs als de Dromaeosauridae en de Troodontidae hebben de vogels ergens halverwege de Jura een gemeenschappelijke voorouder.

Eén van de eerste oervogels was Archaeopteryx, goed bekend uit de Jura van de omgeving van Solnhofen, in Zuid-Duitsland. Het dier had vleugels met veren, maar de lange reptielenstaart en de scherpe dinosaurustanden deden nog veel aan een 'gewone' vleesetende dinosauriėr denken. Ook de botten waar de vliegspieren aanhechtten waren nog niet zo ver ontwikkeld als bij latere vogels - Archaeopteryx was waarschijnlijk nog niet een erg goede vlieger.

In de loop van het Krijt ontwikkelden zich de modernere vogels: ze raakten langzamerhand hun tanden kwijt, de lange staart werd steeds korter en de vliegspieren ontwikkelden zich verder. De vogels hebben uiteindelijk als enige dinosauriėrgroep de Krijt-Tertiairgrens overleefd.