Home

Abelisauridae

De Abelisauridae is een groep vleesetende dinosauriėrs die vrijwel alleen van de zuidelijke continenten bekend is: hun resten zijn gevonden in Zuid-Amerika, Madagascar en India.

Abelisauridae vallen vooral op door de uitsteeksels op hun korte, hoge kop. In Dino Argentino is een compleet skelet van de Abelisauriėr Carnotaurus sastrei te zien, uit de Chubut-provincie van Argentiniė. Met een lengte van 7 meter en een hoogte van 3,2 m was Carnotaurus een tamelijk grote vleesetende dinosauriėr, bijna zo groot als Tyrannosaurus rex. De voorpoten van Carnotaurus waren niet erg groot. Met hun gespierde, soepele nek zullen ze hun prooi eenvoudigweg hebben kunnen doodschudden. Ook de leefgewoonten van Carnotaurus zullen dus veel op die van de Noord-Amerikaanse Tyrannosaurus geleken hebben, maar de Zuid-Amerikaanse Carnotaurus behoorde wel tot een heel andere groep.

Carnotaurus
Carnotaurus

Abelisauridae lijken nauw verwant aan Giganotosaurus, maar ook bij deze groep is een verdere studie van de precieze verwantschappen nog noodzakelijk.