Home

Eoraptor

Eoraptor lunensis is één van de allereerste dinosauriėrs. Het was een 1,2 meter lange dinosauriėr die op zijn achterpoten liep. De overgang van de zijwaarts uitstekende poten bij de voorouders van de dinosauriėrs naar de 'onderstandige' poten die zo typisch zijn voor de dinosauriėrs was bij Eoraptor al gemaakt.

Eoraptor
Eoraptor

Eoraptor was mogelijk een alleseter. Zijn gebit heeft platte, bladvormige tanden van een planteneter én de scherpe, gekromde tanden van een vleeseter. Niet alle paleontologen zijn het met elkaar eens, sommige rekenen Eoraptor tot de vleeseters, anderen noemen hem een planteneter. Feit is dat we Eoraptor in de lijn naar de vleesetende dinosauriėrs, de Theropoden aantreffen. De voor veel vleesetende dinosauriėrs zo belangrijke klauwen aan de voorpoten zijn bij Eoraptor echter nog niet ontwikkeld. Die ontstonden pas later, bij meer gespecialiseerde rovers.

Eoraptor leefde 228 miljoen jaar geleden; zijn fossielen zijn bekend uit de Ischigualasto-vallei, San Juan, Noordwest-Argentiniė.