Home

Prosauropoda

De Prosauropoda is een groep primitieve, heel waarschijnlijk plantenetende saurischiėrs. De eerste prosauropoden verschenen al in het Carnien (230 miljoen jaar geleden); ze stierven in de loop van de Jura uit. Waarschijnlijk stammen de sauropoden van deze groep af.

Sommige prosauropoden waren viervoeters; andere liepen op hun achterpoten, en sommigen konden het allebei. Ze hadden een opvallend grote, gebogen duimklauw. Het waren waarschijnlijk de eerste dinosauriėrs die hoog in de bomen konden grazen. De grootste prosauropoden werden misschien 12 meter lang, de meeste waren kleiner, tot minder dan een paar meter.

Mussaurus
Mussaurus

Fossielen van prosauropoden zijn overal ter wereld gevonden, inclusief Antarctica. Uit Argentiniė kennen we de prosauropode Mussaurus, te zien in Dino Argentino. Een volwassen Mussaurus kon misschien drie meter lang worden, maar het skelet dat in Naturalis te zien is, is hooguit enkele weken oud, net uit het ei, en niet meer dan 15 cm lang.

Heel bekend is de prosauropode Plateosaurus, waarvan tientallen skeletten bijelkaar gevonden zijn in de buurt van Trossingen, in Zuid-Duitsland. Hun skeletten zijn te zien in het museum in Stuttgart.